Etappe 1. De Richtlijn van 20 mei 2015

20 mei 2015. Het Europees Parlement neemt de Vierde Antiwitwasrichtlijn aan (EU 2015/849), ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme.

Een belangrijk nieuw onderdeel van deze Vierde Antiwitwasrichtlijn is de verplichting voor alle EU-lidstaten om een register in te stellen dat informatie bevat over de uiteindelijke belanghebbenden (Ultimate Beneficial Owners ofwel UBO’s) van rechtspersonen die zijn opgericht naar het recht van de desbetreffende lidstaat.

 

Nederland diende als alle overige lidstaten binnen twee jaar na publicatie van deze Richtlijn in het Europese Publicatieblad een nationale regeling voor implementatie van het UBO register in te voeren. Minister Dijsselbloem liet destijds aan de Tweede Kamer weten dat hij deze termijn wilde aanhouden en dat hij verwachtte dat het UBO register in de zomer van 2017 zou worden ingevoerd.

 

Kernelementen van het UBO register dat iedere lidstaat moet instellen zijn volgens de Richtlijn:

  • het dient naam, maand en geboortejaar, nationaliteit en woonland van de UBO te bevatten
  • het dient de aard en omvang van zijn belang te bevatten
  • het moet een openbaar register zijn d.w.z. toegankelijk voor overheidsinstanties en bedrijven die verplicht zijn om cliënten voor hun diensten te identificeren
  • het moet ook openbaar toegankelijk zijn voor anderen die een legitiem belang hebben
  • de toegang moet in uitzonderingsgevallen beperkt kunnen worden

 

(ga naar Etappe 2)

 

 

Over Mr. P.P. de Quay

 

 

 

 

Projecten

 

Contactgegevens

Hermonlaan 13

3061 BH Rotterdam

M: 06 5111 8655

E : info@pietdequay.nl